Gıdanın çeşidine göre değişmek üzere gıdada homojenizasyon ve/veya seyreltme yapılması gerekebilir. Sıvı ya da yoğurt, şeker, dondurma, tuz, süt tozu gibi suda kolaylıkla eriyen gıdalar için herhangi bir ön hazırlığa gerek yoktur.
Homojenizasyon (ilk seyreltme) ve sonraki seyreltmeler, standart olarak 1:9 oranında yapılır. Bunun için başlangıçta 10 g/10ml gıda örneği 90 ml seyreltme çözeltisi ile homojenize edilir. Salmonella, E. coli O157:H7 serotipi ve Listeria analizinde ise 25 g gıda 225 ml besiyerine ilave edilir.
Bu uygulamada seyreltme amacı yoktur, sadece gıda için yeterli miktarda besiyeri kullanılmaktadır.
İlk seyrelti (10¯¹) yapıldıktan sonra 10¯² ve 10¯³ seyreltilere yine aynı seyreltme çözeltisi ile devam edilir. Standart gıda analizlerinde daha fazla seyreltmeye gerek yoktur. Bu seyreltmeler steril 1 ml'lik pipet kullanılarak standart şekilde yapılır. Bu amaçla 90ml içerisinde homojen karışım sağlanan örnekten 1 ml alınıp, 9 ml seyreltme sıvısına aktarılır.
Dilüsyon Sıvısı 9ml.
İçeriğinde %0.85–0.90’lık NaCl içeren 9 ml’lik steril bir sıvıdır.
İzotonik bir ortam sağlar. Yani mikroorganizmaların iç ortamdaki basıncına eş basınçta bir dış ortam sağlar. Böylece mikroorganizmaların dilüsyon esnasında zarar görmesini engeller.
Kullanımı kolaydır.
Dilution Rack ile 10 kat seyreltme işlemi hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde yapılır.
Stomacher cihazında parçalama işlemine gerek kalmaz. İçermiş olduğu özel enzimler ile çözülme işlemi 30 saniye içinde gerçekleşir.
Tüm örneklemeler için kullanılır.
Üretim tarihinden itibaren oda koşullarında (5-30°C) 2-3 yıl raf ömrüne sahiptir.