Gıda alerjenleri, duyarlı kişilerde alerjik, hatta bazen yaşamı tehdit eden reaksiyonları tetikleyebilen gıdalardaki proteinlerdir. Gıda alerjilerini yönetmek, genellikle, ham maddeden nihai ürüne kadar gıda üretim süreci boyunca sıkı bir izlenebilirlik gerektiren, kişinin diyetinden alerjenik proteinleri tamamen ortadan kaldırmak anlamına gelir.
Bu nedenle AB Yönetmeliği 1169/2011, dünya çapında birçok başka ülkede gıda üreticilerinin gıda ürünü ambalajlarında alerjenik bileşenleri etiketlemesini gerektiren benzer mevzuatla birlikte genel gıda etiketlemesi (alerjenler dahil) ile ilgili AB kurallarını bir araya getirmektedir. Dünya çapında birçok başka ülkede, gıda üreticilerinin potansiyel olarak alerjen içeren ürünleri etiketlemesini gerektiren benzer yasalar vardır.