"Mikotoksin" terimi, küfler tarafından üretilen bir toksik ikincil metabolit ailesini tanımlar. Doğada yüzlerce mikotoksin bulunur, ancak yalnızca birkaçı tarımsal gıda endüstrisi ile ilgilidir: aflatoksinler, deoksinivalenol, fumonisinler, okratoksin, T-2 ve HT-2 toksinleri ve zearalenon.
Mikotoksinlerle kontamine yem tüketen hayvanlar sadece zarar görmekle kalmaz, aynı zamanda tüm hayvancılık endüstrisinde büyük ekonomik kayıplara neden olan ve süt gibi hayvansal kaynaklı kontamine gıdaların tüketilmesiyle insan sağlığı için daha fazla risk oluşturan bir domino etkisini tetikler. Bu bileşiklerin çeşitli insan ve hayvan hastalıklarıyla ilişkili olduğu ve tahıllar ve diğer ürünler için köklü bir tehdit oluşturduğu bildiriliyor.
Mikotoksinler sadece tahıllar, kahve, kakao, şarap ve baharatlarla ilgili değildir, aynı zamanda özellikle aflatoksin M1'in varlığı nedeniyle süt endüstrisi ile de ilgilidir . Ayrıca, son yıllarda yeni toksinler ve izoformlar, yani maskelenmiş mikotoksinler keşfedildiği için endişeler artıyor.